Članek
41. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB, 2. in koncertna težavnostna stopnja in 11. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

Krško, 27. in 28. maj 2023

Objavljeno May 19, 2023

Tekmovanje v letošnjem letu poteka na najvišji težavnostni stopnji, na kateri se bo letos pomerilo 5 najboljših slovenskih pihalnih orkestrov, ter na 2. stopnji, kjer bomo lahko slišali 6 pihalnih orkestrov.
Vsak orkester odigra 2 obvezni skladbi ter skladbo po izbiri.

VRSTNI RED NASTOPOV

11. TEKMOVANJE MLADINSKIN GODB

sobota, 27. maj 2023

ob 16.00

Pihalni orkester Glasbene šole Nova Gorica


41. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB

sobota, 27. maj 2023

ob 16.40

2. težavnostna stopnja

Goriški pihalni orkester
Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora
Pihalni orkester Koper
Pihalni orkester Rudnika Mežica


ob 19.45

koncertna težavnostna stopnja

Papirniški pihalni orkester Vevče


nedelja, 28. maj 2023

ob 10.00

2. težavnostna stopnja

Pihalni orkester Divača
Pihalni orkester Marezige

ob 10.40

koncertna težavnostna stopnja

Pihalni orkester Premogovnika Velenje
Pihalni orkester Slovenj Gradec
Pihalni orkester Pošta Maribor
Pihalni orkester Zarja Šoštanj

11. tekmovanje mladinskih godb

kategorija A

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE NOVA GORICA


Pihalni orkester na Glasbeni šoli Nova Gorica deluje približno 20 let. Od takrat je zamenjal tri dirigente. Zadnja štiri leta orkester vodi prof. Armando Mariutti. Orkester igra ob različnih priložnostih, kot so božično-novoletni koncerti, predstavitve orkestra mlajšim generacijam ter ob raznih drugih nastopih. Program, ki ga orkester izvaja, obsega različne zvrsti glasbe, kot so klasične priredbe, filmska glasba ter pop in rok glasba.

Dirigent: Armando Mariutti
Ravnatelj: Alessandro Sluga

Michael Geisler:
CALL OF HEROES

Maurice Ravel, prir. Jay Bocook
BOLERO

Alfred Reed, prir. Robert Longfield
EL CAMINO REAL

41. tekmovanje slovenskih godb

2. težavnostna stopnja

GORIŠKI PIHALNI ORKESTER


Goriški pihalni orkester že 63 let skrbi za društveno, družabno in kulturno življenje Nove Gorice, goriške in sosednjih občin. Vse več je tudi čez-mejnega sodelovanja, nastopov in koncertov, tako solističnih kakor tudi v sodelovanju z orkestri iz zamejstva. Orkester danes šteje okrog 50 aktivnih članov, pretežno mlajše generacije. Novi člani s svojo mladostno energijo prinašajo orkestru sveže moči in ideje ter hkrati negujejo zapuščino in jo plemenitijo z novimi ritmi in melodijami. Orkester vsako leto izvede preko 20 promenadnih in kulturnih nastopov ter dva do tri celovečerne koncerte. Orkester je v svojem dolgem obdobju delovanja gostil številne ugledne glasbene goste, vokaliste in ustvaril veliko nadarjenih in uspešnih glasbenikov. Svojo kakovost orkester pogosto potrjuje na tekmovanjih tako doma kot tudi na mednarodnih tekmovanjih v tujini. Najbolj jim je ostalo v spominu splitsko tekmovanje, kjer so pobrali najvišja mesta, zelo radi pa se tudi udeležujejo domačega tekmovanja za pokal Vinka Štrucla v Ormožu

Dirigent: Sandi Cej
Predsednik: Simon Pintar

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

Rok Golob:
GODBA GRE V VESOLJE
Pot
Planet nedolžnosti
Finale

PIHALNI ORKESTER JESENICE – KRANJSKA GORA

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora kot najstarejša in najbolj priljubljena kulturna skupina na Jesenicah s 150-letno tradicijo ni pomemben samo za Jesenice in širšo okolico, ampak mu je bil že leta 2012 zaupan status društva v javnem interesu, od leta 2019 pa mu je Ministrstvo za kulturo RS priznalo status NVO v javnem interesu in ga tudi vpisalo v Register nesnovne dediščine za področje godbeništva, ki ga vodi Etnografski muzej Slovenije.
Orkestru že četrti mandat uspešno predseduje Anton Justin, delo umetniškega vodje in dirigenta pa zadnje desetletje zelo uspešno opravlja profesor Dejan Rihtarič, ki daje velik poudarek novejši slovenski ustvarjalnosti, še posebej v povezavi z ljudsko. Močno pomlajen orkester raste pod njegovo taktirko in dosega vidne uspehe doma in na tujem. Svojo kvaliteto je potrdil leta 2018 na tekmovanju slovenskih godb, kjer je prejel zlato plaketo s posebno pohvalo. Orkester hrani bogato zbirko lokalnih in državnih priznanj.

Dirigent: Dejan Rihtarič
Predsednik: Anton Justin

James Curnow:
TONE STUDIES FOR BAND: 8. BALLAD

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

Bert Appermont:
NOAH'S ARK

PIHALNI ORKESTER KOPER

Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981. Iz majhne skupine, okrog trideset glasbenikov, je zrasel v velik pihalni orkester v simfonični zasedbi, ki šteje okrog 60 članov. Do danes so zaigrali na skoraj 1000 nastopih.
Na zadnjem tekmovanju leta 2017 so na Mednarodnem tekmovanju Flicorno d'Oro v Italiji dosegli 2. mesto v drugi kategoriji. Že trikrat so uspešno izpeljali festival »Z godbo v poletje«, ki ga organizirajo v mesecu juniju v središču mesta Koper. Poleg rednih nastopov v domači občini gostujejo tudi drugod po Sloveniji in tujini.
Najpomembnejši dogodek v letu je in ostaja tradicionalni Božično-novoletni koncert, ki vsako leto privabi več kot tisoč zvestih poslušalcev.

Dirigent: Boris Benčič
Predsednik: Andrej Šavko

James Barnes:
YORKSHIRE BALLAD

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

James L. Hosay:
PERSIS

PIHALNI ORKESTER RUDNIKA MEŽICA

Pihalni orkester Rudnika Mežica je bil ustanovljen leta 1901. Od takrat deluje neprekinjeno. Po drugi svetovni vojni je vodenje orkestra prevzel Edo Mauhler, ki je orkester obnovil, ga popolnil in razširil. Leta 1976 je vodenje prevzel Julijan Burdzi. Ob tej priliki se je orkester organiziral tudi samoupravno na novo, leta 1977 pa se je preimenoval iz »Rudarska godba Mežica« v »Pihalni orkester Rudnika Mežica«. Leta 1981 je orkester dobil novega dirigenta, Karlija Miheva, ki ga je med služenjem vojaškega roka nadomeščal oče, Jože Miheu. Leta 1991 je vodenje prevzel domačin Janez Miklavžina in ga vodil do leta 2012, ko ga je prevzel Dušan Štriker. Danes orkester vodi Luka Krof.

Dirigent: Luka Krof
Predsednica: Mateja Bruder

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

Bert Appermont:
GULLIVER'S TRAVELS
Lilliput
Brobdingnag
Laputa
The Houyhnhnms

PIHALNI ORKESTER DIVAČA

Pihalni orkester Divača je bil ustanovljen leta 1955 in od takrat deluje neprekinjeno. V svoji zgodovini je izvedel veliko samostojnih koncertov ter nastopov z drugimi orkestri, pevskimi zbori in različnimi glasbenimi zasedbami. S pomlajeno godbeniško zasedbo dirigent Mitja Tavčar v letošnjem letu načrtuje izvedbo nekaj samostojnih koncertov, med katerimi izstopajo velikonočni in spomladanski koncert kot priprava na 41. tekmovanje ZSG v Krškem ter že tradicionalno božično-novoletni koncert ob koncu leta. Orkester je močno vpet v lokalno okolje in dopolnjuje prireditve, ki so organizirane v Občini Divača. Velik poudarek namenja orkester usposabljanju godbenikov, ki se že vrsto let udeležujejo glasbenega tabora Musica creativa v poletnem času.

Dirigent: Mitja Tavčar
Predsednik: David Vatovec

Bert Appermont:
SONG FOR SAKIKO

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

Otto M. Schwarz:
MONT-BLANC

PIHALNI ORKESTER MAREZIGE

Slogan »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje« povezuje godbenike Pihalnega orkestra Marezige že več kot 115 let. Pihalni orkester je del življenja in tradicije Marezig in taka dediščina se prenaša iz roda v rod. Šteje več kot 30 članov vseh generacij, med katerimi zadnja leta prevladujejo mladi. Pomembna prelomnica orkestra je bila ustanovitev oddelka Glasbene šole Koper v Marezigah. Ta deluje od leta 2001 in je vir mladih glasbenikov, ki se vsako leto pridružujejo orkestru.
Pihalni orkester Marezige se udeležuje tekmovanj tako na državni kakor na mednarodni ravni. Dosežka, na katera so posebej ponosni, sta tekmovanje slovenskih godb iz leta 2002, kjer so z osvojeno zlato plaketo prešli v drugo težavnostno stopnjo, in iz leta 2017, ko so prav tako osvojili zlato plaketo. Letno nastopajo in sodelujejo na raznih festivalih, koncertih, prireditvah tako v domačem kraju znotraj Mestne občine Koper ter širom po Sloveniji in tujini. Nastopali so že v sosednji Italiji, Hrvaški, Avstriji pa tudi v Španiji, Franciji in Češki. Zelo so ponosni, da že zadnjih 30 let letno priredijo kar 4 koncerte, in sicer Koncert za materinski dan, Mednarodna srečanja orkestrov, kjer povabijo goste iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske, Vaje pod zvezdami in Božično-novoletni koncert.

Dirigent: Andraž Cencič
Predsednica: Maja Valbert

Johan Nijs:
SONG OF HOPE

Jan Van der Roost:
RIKUDIM

Jani Golob:
SLAVNOSTNA UVERTURA

Naoya Wada:
VOYAGE INTO THE BLUE

41. tekmovanje slovenskih godb

koncertna težavnostna stopnja

PAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE


Papirniški pihalni orkester Vevče je vtisnil velik pečat tako svojemu kraju kot tudi širši okolici. Orkester šteje že več kot 120 let in v vseh teh letih se je v orkestru zvrstilo preko 500 godbenic in godbenikov, ki so z nastopi na raznih slovesnostih, prireditvah, gostovanjih in tekmovanjih ponesli ime Vevč po vsem svetu. Kakovost in prodornost Orkestra je botrovala temu, da je postal tudi orkester mesta Ljubljane. Posebno mesto v orkestru zavzema skladatelj Vinko Štrucl, ki je za orkester napisal lepo število koračnic in drugih del, med drugim tudi himno orkestra Papyrus. Glasbeniki Papirniškega pihalnega orkestra Vevče so se v sezoni 2022 po dveh zaporednih decembrih premora z navdušenjem vrnili v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer že leta potekajo tradicionalno božično-novoletni koncerti. Za člane je razgibano leto, ki so ga zaznamovali ponovno snidenje orkestra po dolgi pavzi, zlata plaketa s pohvalo na 35. tekmovanju godb za pokal Vinka Štrucla, uspešen koncert na festivalu Junij v Ljubljani ter začetek sodelovanja z novim dirigentom Miho Koscem.

Dirigent: Miha Kosec
Predsednik: Gregor Koritnik

Percy Aldridge Grainger:
IRISH TUNE FROM COUNTY DERRY

Aaron Copland:
EMBLEMS

Jani Golob, rev. Mitja Dragolič:
SLOVENSKA RAPSODIJA

Dirk Brossé:
THE LAST FRIEND OF NAPOLEON
Overture
Sweet France
Frivolous France
Erotic Love
The Conflict
The Low Countries
Maufroys Exodus 

PIHALNI ORKESTER PREMOGOVNIKA VELENJE

Pihalni orkester Premogovnika Velenje vse od začetka svojega delovanja pred več kot 100 leti krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost. Orkester je promotor slovenske ustvarjalnosti in kulturne dediščine. Nagrade in pohvale s strani strokovne javnosti so odraz neutrudnega in predanega dela ter nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in izobraževanja. Posneli so dve veliki gramofonski plošči, več kaset in štiri zgoščenke. Na podlagi Ministrstva za kulturo so leta 2011 pridobili status kulturnega društva, ki deluje v javnem interesu, letno pa odigrajo tudi do 200 nastopov. Udeležili so se številnih gostovanj in tekmovanj, tako v Sloveniji kot v tujini ter dosegli vrhunske rezultate, med drugim na svetovnem prvenstvu v Kerkradeu (Nizozemska), kjer so kar petkrat osvojili prvo mesto in zlato plaketo. Že petnajsto abonmajsko sezono pa pripravljajo odlične in odmevne koncerte.

Dirigent: Anton Vrzelak
Predsednik: dr. Gregor Jeromel

Henk van Lijnschooten:
8 HYMNS, HYMNE DE ST. JEAN

Aaron Copland:
EMBLEMS

Jani Golob, rev. Mitja Dragolič:
SLOVENSKA RAPSODIJA

David Maslanka:
TRAVELER

PIHALNI ORKESTER SLOVENJ GRADEC

Pihalni orkester Slovenj Gradec v zdajšnjem sestavu združuje glasbenike z različnim glasbenim predznanjem, energijo in vizijo tako, da lahko izvaja vse žanre glasbe.
Seveda ni bilo tako leta 1934, ko je nekaj glasbenikov navdušencev ustanovilo Mestno godbo Slovenj Gradec, kjer je takratni sestav lahko izvajal le omejen glasbeni repertoar. Delovanje takratne godbe je sicer bilo prekinjeno zaradi vojne vihre, je pa od leta 1947 pričela ponovno delovati s pomočjo delavcev Tovarne meril Slovenj Gradec in od takrat dalje deluje neprekinjeno. V 80-ih letih se je godba dokončno preoblikovala v Pihalni orkester Slovenj Gradec, kot se imenuje še danes.
Spekter različnih glasbenih zvrsti, ki jih orkester izvaja danes, predstavlja glasbeno vez tako med člani orkestra kot med njegovimi poslušalci, kar dokazuje velika obiskanost koncertov in nastopov orkestra. Da lahko danes orkester izvaja različni glasbeni repertoar, vsekakor ni zanemarljivo omeniti glasbeno predznanje, ki ga novi člani orkestra praviloma pridobivajo v matični glasbeni šoli v Slovenj Gradcu.
Orkester je največji napredek dosegel pod taktirko umetniškega vodje g. Petra Valtla, ki orkester vodi še danes.

Dirigent: Peter Valtl
Predsednik: Rudolf Franc Verovnik

Saül Gomez Soler:
ETERNAL VIBRATIONS

Aaron Copland:
EMBLEMS

Jani Golob, rev. Mitja Dragolič:
SLOVENSKA RAPSODIJA

Jose Alberto Pina:
THE GHOST SHIP

PIHALNI ORKESTER POŠTA MARIBOR

Pihalni orkester Pošta Maribor je bil ustanovljen leta 1931 in je mednarodno priznan orkester, ki se udeležuje tekmovanj in nastopov doma in po Evropi. Leta 2022 si je na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Pragi prislužil zlato plaketo. Orkester ob gostovanjih v tujini izvede več nastopov letno, v Mariboru pa skorajda ni pomembnejše prireditve, na kateri orkester ne bi sodeloval. Ob tem vsako leto priredi tradicionalna koncerta, in sicer spomladanskega ter novoletnega v dvorani Union v Mariboru, ki je vedno popolnoma razprodana.
Pihalni orkester Pošta Maribor je eden redkih, ki ob koncertnem programu izvaja tudi figurativne nastope na najvišji ravni in je s povabilom organizatorja nastopil na največjih festivalih Evrope, Spasskaya Tower v Moskvi, Rusija in Birmingham Tattoo v Angliji.
Orkester vodi umetniški vodja Aleksander Čonč, izkušen dirigent in uspešen slovenski skladatelj ter dolgoletni član orkestra.

Dirigent: Aleksander Čonč
Predsednica: Urška Sancin

Aleksander Čonč:
REZIJANSKE PRIPOVEDKE

Aaron Copland:
EMBLEMS

Jani Golob, rev. Mitja Dragolič:
SLOVENSKA RAPSODIJA

Thomas Doss:
STONE AGE

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ

Pihalni orkester Zarja Šoštanj je bil ustanovljen na pobudo vodstva in takratnih delavcev tovarne usnja Šoštanj leta 1925. Orkester sestavlja preko 100 članov, najmlajši nekaj več kot 10 let in najstarejši več kot 80 let. Orkester nastopa v domačem in širšem okolju. Orkester dobro sodeluje z Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje oddelek Šoštanj. Vsako leto organizirajo tabor mladih godbenic in godbenikov, ki se ga udeleži več kot 60 mladih glasbenikov. Orkester letno izvede več samostojnih koncertov in drugih nastopov, vrhunec pa je božično-novoletni koncert v športni dvorani OŠ Šoštanj. Orkester se ponaša z zlatimi plaketami na državnem in mednarodnem nivoju v koncertnem in zabavnem programu. Zelo ponosni so na svoje nove godbene prostore, ki so jih pridobili pred tremi leti.

Dirigent: Miran Šumečnik
Predsednik: Srečko Potočnik

Robert Spittal:
PACEM – A HYMN FOR PEACE

Aaron Copland:
EMBLEMS

Jani Golob, rev. Mitja Dragolič:
SLOVENSKA RAPSODIJA

Jan Van der Roost:
SPARTACUS

TEKMOVALNA ŽIRIJA 11. TEKMOVANJA MLADINSKIH GODB

Predsednik:
Mag. Mitja Dragolič (Slovenija)

Člani:
Tomaž Habe (Slovenija)
Marco Samadossi (Italija)

Tajnica:
Tinka Vukič

TEKMOVALNA ŽIRIJA 41. TEKMOVANJA SLOVENSKIH GODB

Predsednik:
Mag. Mitja Dragolič (Slovenija)

Člani:
Tomaž Habe (Slovenija)
Marco Samadossi (Italija)
Waldemar Gron (Poljska)
David Fiuza (Španija)

Tajnica:
Tinka Vukič



#godba #Goriškipihalniorkester #Krško #orkester #papirniškipihalniorkestervevče #pihalniorkesterdivača #PihalniorkesterJesenice–KranjskaGora #PihalniorkesterKoper #PihalniorkesterMarezige #PihalniorkesterPoštaMaribor #pihalniorkesterpremogovnikavelenje #PihalniorkesterRudnikaMežica #PihalniorkesterSlovenjGradec #pihalnorkesterzarjašoštanj #zsg #zvezaslovenskihgodb #kultura #Zabava #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk