Članek
SLOVENIJA V BUDIMPEŠTI 2023

rok prijave 1.2.2023

Objavljeno Jan 17, 2023

Po uspešnih druženjih slovenskih kulturnikov ter magičnih predstavitvah slovenske kulture v tujih državah v preteklih letih, letos nadaljujemo … še močnejši in še bolj navdušeni … Z veseljem Vas obveščamo, da nas tudi v letu 2023 čakajo že tradicionalni festivali Slovenija na Draču (15.-19.06.2023), Slovenija na Ohridu (22.-26.06.2023), Slovenija v Pragi (24.-27.08.2023) ter Slovenija v Slavoniji (08.-10.09.2023) … Razpisi za omenjene festivale so v pripravi in jih v vaših elektronskih nabiralnikih lahko pričakujete v naslednjih dnevih in tednih …

Z veseljem pa objavljamo novost v letu 2023!!! Že v drugi polovici marca se bomo podali v prekrasno madžarsko prestolnico … Mesto, ki ima enega tistih razgledov, ki človeku dobesedno vzamejo dih. Mesto, ki mu je uspelo ohraniti svoje zgodovinsko vzdušje, hkrati pa v njem nenehno utripa in kipi sodobno življenje. Srce Evrope, Kraljica Donave, Prestolnica svobode, Prestolnica termalnih zdravilišč … to je le nekaj vzdevkov, ki opisujejo našo prvo Si.in destinacijo v letu 2023 – mogočno BUDIMPEŠTO.

Razpis in prijavnica se nahajata v prilogi tega sporočila, za kakršnekoli dodatne informacije pa smo Vam seveda z veseljem na voljo na email naslovu slovenijavbudimpesti@si-in.si ali tel.št. 041-288-298

OKVIREN PROGRAM FESTIVALA:

ČETRTEK, 16.03.2023
Prihod skupin v Budimpešto med 15. in 16. uro. Sledi nastanitev vseh udeležencev v hotelih INTERCITY**** (ocena booking: sijajno 8,9) in B&B HOTEL BUDAPEST CITY***superior (ocena booking: sijajno 8,9). Oba hotela sta na odlični lokaciji, sta sodobno opremljena in ponujata nastanitev v 2-posteljnih sobah. Po namestitvi sledi prosto popoldne in večer, katerega lahko izkoristite za individualen sprehod v mesto, obisk pokrite tržnice, možnost prvih manjših nakupov ter preizkus tipičnih madžarskih jedi in pijač. Seveda ne smete zamuditi tradicionalnih madžarskih sladic - doboš torte ali znamenitega kurtoškolača. Kavoljubci – tu boste sigurno prišli na svoj račun, saj ima Budimpešta kar 500 kavarn z bogato tradicijo. Ogreti vas utegne tudi tradicionalna žgana pijača Palinka. Nočitev…

B&B HOTEL BUDAPEST CITY*** superior: B&B Hotel Budapest City leži na odlični lokaciji v središču mesta Budimpešta, tik ob veličastni Donavi in ponuja sobe s klimatsko napravo, fitnes, brezplačen WiFi in teraso. Hotel nudi 24-urno recepcijo in storitev concierge. Vse nastanitvene enote v nastanitvi vključujejo predel za sedenje, satelitsko TV z ravnim zaslonom ter zasebno kopalnico s prho in brezplačnim toaletnim priborom. Vse sobe za goste vključujejo tudi pisalno mizo. V nastanitvi je vsak dan na voljo bogat samopostrežni ali kontinentalni zajtrk.

INTERCITY HOTEL BUDAPEST**** se nahaja v središču Budimpešte, tik ob glavni železniški postaji. Ponuja moderno opremljene 2-posteljne sobe in restavracijo ter bar. Vse sobe so klimatizirane, vključujejo mizo ter zasebno kopalnico s prho, gostje pa lahko med bivanjem uporabljajo brezplačen WiFi. V hotelu je vsako jutro na voljo bogat samopostrežni zajtrk.

PETEK, 17.03.2023

Po zajtrku se bomo v družbi lokalnega turističnega vodiča odpravili na panoramski ogled po mnenju mnogih, enega najlepših mest v Evropi. Prestolnica Madžarske je namreč veličastno mesto ob bregovih Donave, polno mostov, ki jo povezujejo … Opera, Parlament in Kraljeva palača so samo nekateri od utrinkov iz bogate izložbe Budimpešte, res nepozabnega mesta…


Spoznavanje mestnih znamenitosti bomo pričeli na desnem bregu Donave in videli znamenito Matjaževo cerkev in Ribiško bastijo, ki je eden od simbolov mesta. Z nje je čudovit pogled na ‘’peštanski del’’ mesta: Szenchenyijev Verižni most, župno cerkev Sv.Štefana in mogočno Donavo.
Seveda se nam bo pogled ustavil tudi na Budimpeškem parlamentu, ki je zagotovo najprepoznavnejša znamenitost mesta. Je največja stvaba v državi, nahaja se na Unescovem seznamu svetovne dediščine, bohoti se kar 268 metrov vzdolž reke Donave in je tretji največji parlament na svetu.


Videli bomo tudi znameniti Trg junakov (Hősök tere), Kraljevo palačo, Margaretin otok, Madžarsko narodno galerijo in Madžarski narodni muzej, Državno opero, Mestni park, Stadion, Štefanovo cerkev ter številne ostale znamenitosti. Sledilo bo nekaj časa za samostojne oglede, kosilo in sprehod po znameniti Vaci ulici.


Po ogledu veličastne Budimpešte se vam bo zvečer prilegla večerja v tradicionalni madžarski gostilni – ČARDI, s cigansko glasbo in plesom, ki vas bo prebudil in napolnil z novo močjo. Sledil bo namreč 1.festivalski večer ‘’Slovenija v Budimpešti 2023’’, ko bomo združili madžarsko in slovensko kulturo, ter ob skupni večerji ob nastopih nekaterih naših skupin prikazali del slovenske kulture. Na tem večeru bo predstavnike skupin sprejel predsednik festivala ter jim predal festivalske table in z njimi izmenjal simbolična darila. Spoznavni večer se bo nadaljeval do 23.ure, ko se bomo vrnili nazaj v hotel … Nočitev.

SOBOTA, 18.03.2023
Po zajtrku sledi prost dan, ki ga lahko izkoristite za pohajkovanje po Budimpešti in druženje s številnimi slovenci in slovenkami. Po želji, si lahko ta dan ogledate še katerega od bližnjih madžarskih mest ali pa si privoščite termalno razvajanje … Budimpešta je namreč zdraviliško mesto, v katerem 123 izvirov vsak dan daje okoli 40 milijonov litrov zdravilne vode. Najbolj znane so čudovite terme v hotelu Gellert in terme Szechenyi, ki so največje v Evropi.


V pozno popoldanskih urah pa sledi 2.festivalski večer ‘’Slovenija v Budimpešti 2023’’. Lepote Budimpešte bomo ta dan opazovali iz druge perspektive, saj sledi križarjenje z ladjico pod mostovi Donave, od koder boste iz najlepšega možnega vidika lahko opazovali Budimpešto v vsej svoji lepoti. Naše križarjenje bo pridobilo še posebno nacionalno noto, saj bomo ob občudovanju Budimpešte, na ladji izvedli tudi predstavitvene nastope slovenskih skupin (cca 15 minut na skupino - spored nastopajočih bo določen po prejemu prijav in selekciji skupin).


Za zaključek popolnega dne nam bodo na ladji prijazni domačini postregli tudi z okusno večerjo in kozarcem šampanjca. Sledi povratek v hotel in nočitev.


NEDELJA, 19.03.2023
Po zajtrku čas za sproščeno kavo v hotelski kavarni, okoli 10. ure pa sledi povratek nazaj proti Sloveniji ali po lastni želji, sproten ogled Gyora, Veszpréma, Pécsa, Siófoka, Székesfehérvara ali katerega od drugih prelepih madžarskih mest …

POGOJI ZA SODELOVANJE NA FESTIVALU:
- Festival ‘’Slovenija v Budimpešti’’ je eden izmed festivalov, ki se odvijajo v okviru festivalov Slovenija V (Si In). Namen festivala je ob prijetnem druženju slovenskih kulturnikov v čim boljši luči predstaviti Slovenijo in na kulturen način prikazati našo umetnost, navade in običaje.
- K sodelovanju na festivalu vabimo vse slovenske skupine, ki lahko s svojim programom sredi Budimpešte - kraljice Donave, pričarajo čarobno slovensko vzdušje in prikažejo delček naše bogate kulturne umetnosti
- K sodelovanju ste vabljeni pihalni orkestri, pevski zbori, mažorete, folklorne skupine, plesne in glasbene skupine, ulična gledališča, kulinarična društva in druge kulturne skupine
- Skupine morajo poslati prijavnico ter kratek opis delovanja v word obliki in fotografijo najkasneje do 01.02.2023
- Festival se bo odvijal v primeru vsaj 150 prijavljenih udeležencev, maksimalna kapaciteta pa je omejena na 320 oseb. V primeru prevelikega števila prijavljenih udeležencev, bo glavni selektor festivala odločitev o selekcioniranih skupinah sporočil najkasneje do 10.02.2023, pri izboru pa bo botrovala tudi časovnica prispetja prijav
- Skupine morajo same poskrbeti za prevoz v Budimpešto in nazaj. V primeru da v Budimpešto pripotujete z letalom, vam bo organizator proti plačilu organiziral transport iz letališča do hotela in nazaj.
- Starostne omejitve pri udeležencih ni
- Natačnen program in spored nastopov bo oblikovan po prejemu vseh prijav, glede na število udeleženih skupin. Vsaka skupina ima 1 nastop v trajanju 12-15 minut.
- Nastopi se bodo dogajali na 2 lokacijah: petkov večerni nastop v tradicionalni madžarski Čardi in sobotni večerni nastop na ladji, v okviru križarjenja po Donavi
Organizator Vam nudi:
- 3x nočitev z zajtrkom v HOTELU INTERCITY**** ali B&B HOTEL BUDAPEST CITY.
- Kompletna nastanitev je v 2-posteljnih sobah, hotel BB ima na razpolago tudi 10 večjih sob za 4 osebe
- Petkovo večerjo in spremljevalni kulturni program (topla domača pogača, rakija, tradicionalna golaž čorba, voda, 2x2dcl vina/osebo)
- Vstopnico za vožnjo z ladjo po Donavi
- Sobotno večerjo na ladji in kozarec šampanjca za dobrodošlico
- Organizacijo festivala in spremljevalnega programa Participacija na festival znaša 189€ / osebo in zajema: 3 nočitve z zajtrkom v hotelu**** ali hotelu***superior, panoramski ogled mesta z licenciranim lokalnim turističnim vodnikom, večerjo s kulturnim programom v tradicionalni madžarski Čardi, vožnjo z ladjo po Donavi, Večerjo s kozarcem šampanjca na ladji, stroške prijave, stroške celotne infrastrukture nastopov ter vse stroške organizacije festivala.

- Prijavnino in potrebno infrastrukturo za nastope (najem čarde in ladje, oder, ozvočenje, osvetlitev…)
- Licencirane turistične vodiče ob ogledu znamenitosti
- Slovenske koordinatorje programa
- Festivalsko tablo in certifikat za udeležbo na festivalu
- Oglaševanje festivala (lokalno oglaševanje, oglaševanje dogodka preko FB in Instagram strani ...)
- Spominek za vsako skupino
Doplačila: - Doplačilo za enoposteljno sobo – 32€ na osebo na dan (po želji, do zapolnitve mest)
Organizator si glede na število udeležencev pridržuje pravico do spremembe
v programu. 


PONOVNO OPOZORILO!
Priloženo prijavnico pošljite najkasneje do 01.02.2023 na e-mail naslov: slovenijavbudimpesti@si-in.si
- Do 20.02.2023 je potrebno na organizatorjev TRR nakazati avans oz. rezervacijo v višini 70% celotnega zneska
- Preostanek se poravna v gotovini na dan prihoda v Budimpešto

Račun za avans z vsemi podatki za nakazilo prejmete prejmete v INFORMATORJU 2, katerega lahko selekcionirane skupine pričakujete po zaključenih prijavah. Za kakršnekoli informacije in dodatna vprašanja smo Vam z veseljem na voljo na administracijski točki v Sloveniji (Tadeja Rozman, 041 288 298) ali na email naslovu slovenijavbudimpesti@si-in.si. Po končanih prijavah bo potekal tudi informativni sestanek za predstavnike društev, kjer se boste lahko seznanili z ostalimi podrobnostmi festivala.

#kultura #Zabava #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk