Članek
40. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB 3. in 1. težavnostna stopnja in 10. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

Krško, 22.5 2022

Objavljeno May 19, 2022

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE LJUBLJANA MOSTE-POLJE

Zgodba o našem pihalnem orkestru predstavlja eno izmed najlepših zgodb naše šole. Zato, ker volje, želje in veselja do igranja nikoli na zmanjka. Vaje, priprave ter koncerti se vsako leto vse bolj vrstijo, orkester, ki pa se nenehno razvija, se danes lahko pohvali s široko paleto skladb domačih in tujih skladateljev. V dialogu dirigenta in mladih glasbenikov se prepletajo včasih lirične in romantične, včasih pa zelo temperamentne ter žive melodije in harmonije, ki pritegnejo pozornost vsakega poslušalca. Orkester redno nastopa na številnih javnih nastopih ter na tekmovanjih in revijah za pihalne orkestre.

Dirigent: Mladen Jakšić

Ravnateljica: Mojca Tratar

 

John Williams: STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

John Powell: HOW TO TRAIN YOUR DRAGON

Klaus Badelt: PIRATES OF THE CARIBBEAN (Symphonic Suite)

 

GODBA DOBROVA – POLHOV GRADEC

Godba Dobrova – Polhov Gradec je bila ustanovljena leta 2011. S pomočjo zasebne glasbene šole Emil Adamič je ustvarila zgolj v 10 letih orkester, ki prireja vrsto samostojnih prireditev, ki postajajo tradicionalne: Valentinov ples, Večer pr' Frjan, Noč Godbe. Gotovo je najbolj prepoznavna prireditev Noč godbe, kjer predstavlja program vedno novo tematiko v sodelovanju z različnimi društvi ter gosti. Na prireditvi so vedno tudi učenci glasbene šole Emil Adamič – v obliki združenega zbora, profesorji iz glasbene šole kot mentorji in izvajalci ter vrsto plesnih društev. Vsako leto za omenjeno prireditev premierno izvedemo tudi nekaj prav za naš orkester prirejenih skladb. Godbi je prav tako pomembno poslanstvo koračnic in korakanja v sodelovanju z mažoretami iz sosednje občine.

Dirigent: Matej Rihter

Predsednik: Borut Dolinar

 

Jacob de Haan: AMMERLAND

James Barnes: BROOKSHIRE SUITE

Tomaž Habe: POD VRHOVI

2. Pod Alpami

3. Pod Apenini

Jacob de Haan: OREGON 20

 

PIHALNI ORKESTER DIVAČA

Pihalni orkester Divača je bil ustanovljen leta 1955 in od takrat deluje neprekinjeno. Sestavljajo ga starejši in mlajši člani, katerih je skupaj trenutno 58. Razpon v starosti članov je med 12 in 75 let. V svoji zgodovini je orkester organiziral veliko samostojnih koncertov ter koncertov z drugimi orkestri, pevskimi zbori in različnimi glasbenimi zasedbami. Koncert z najdaljšo tradicijo je božično novoletni koncert v Divači. V sled raznovrstnim nastopom je orkestru z leti rasla kvaliteta glasbene interpretacije in številčnost zasedbe. Za pridobivanje strokovnega mnenja o kvaliteti, se je orkester večkrat udeležil tekmovanj tako doma kot tudi na tujem. Pomlajeno godbeniško zasedbo vodi dirigent Mitja Tavčar.

 

Dirigent: Mitja Tavčar

Predsednik: David Vatovec

 

Jacob de Haan: YELLOW MOUNTAINS

James Barnes: BROOKSHIRE SUITE

Tomaž Habe: POD VRHOVI

2. Pod Alpami

3. Pod Apenini

James Swearingen: SEAGATE OVERTURE

 

POSTOJNSKA GODBA – 1808

Postojnska godba – 1808 je ena najstarejših godb na Slovenskem, saj nadaljuje tradicijo vojaških godb armad na Postojnskem. Najstarejši zapis o godbeništvu na Postojnskem datira v leto 1808, zato si to letnico godbeniki štejejo za svoj začetek. Godba šteje okoli 45 članov vseh generacij. Od marca 2019 jo vodi domačin, dolgoletni član godbe, Primož Petohleb, akademski glasbenik in profesor tube. Godba je s svojim delom nepogrešljiv del kulturnega življenja v Postojni in njeni okolici. Že več kot dve stoletji se trudijo ohranjati ljubezen do glasbe in jo prenašati na poslušalce in prihodnje rodove. Vsako leto občinstvo godbo lahko sliši na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu 26. decembra pa na letnem koncertu in ob občinskem prazniku. Seveda so to le eni izmed pomembnejših nastopov. Godbeniki sodelujejo tudi na pustni povorki, Frumanskem prazniku ter obvezni prvomajski budnici. Kajti ljubezen do glasbe in igranje sta tisto, kar godbenike in godbenice Postojnske godbe – 1808 združuje že 214 let.

 

Dirigent: Primož Petohleb

Predsednik: Sara Lumbar

 

Vid Pupis: SONG OF HOPE

James Barnes: BROOKSHIRE SUITE

Tomaž Habe: POD VRHOVI

2. Pod Alpami

3. Pod Apenini

Steven Reineke: PILATUS: MOUNTAIN OF DRAGONS

 

KD MENGEŠKA GODBA

KD Mengeška godba v letošnjem letu praznuje 138 let. Trenutno šteje 65 aktivnih članov, ki pod vodstvom kapelnika Dimitrija Ledererja izvajajo zelo bogat glasbeni repertoar. Poleg tradicionalne narodnozabavne prireditve Pod mengeško marelo ima godba tudi tradicionalni letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavi[1]jo domači solisti. Godba vsaj enkrat letno gostuje v tujini. Večkrat sodeluje v zabavnih televizijskih oddajah (Slovenski pozdrav, Ena po domače, Dobro jutro …) ter drugih odmevnih prireditvah po Sloveniji (Veseljakovih 20, Oktoberfest …). Letno nastopi na več kot 30 dogodkih oz. koncertih. Izdala je več zgoščenk, zadnjo ob 135-letnici delovanja. Godba je svojo kvaliteto dokazala tudi na preteklih tekmovanjih. Zelo ponosni so na dejstvo, da so v preteklih tekmovanjih ZSG v letih 2018 in 2019 nastopili samo člani godbe (brez substitutov) in obakrat osvojili zlato priznanje s posebno pohvalo ter se tako uvrstili v 1. težavnostno stopnjo.

 

Dirigent: Dimitrij Lederer

Predsednik: Gregor Žun

 

Gustav Holst, prir. Johan de Meij: JUPITER HYMN

Nigel Hess: EAST COAST PICTURES

1.Shelter Island

2.The Catskills

Tilen Slakan: RUDARSKA FANTAZIJA za pihalni orkester

Steven Reineke: GODDES OF FIRE