Zdaj se predvaja
zveza.slovenskih.godb
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
O 27. Zboru ZSG v prispevku MMC TV Laško Laško, 13. junij 2020

Z dovoljenjem Špele Juhart in MMC TV Laško v celoti objavljamo prispevek o 27. Zboru ZSG, ki je v soboto, 13. junija 2020, potekal v Laškem.

Glasba je višje razodetje, kot vsa modrost in filozofija, je dejal Beethoven. Če le temu dodaš še druženje, pripadnost in lepo izvezene uniforme, ki jih nosijo dobrovoljni in dobromisleči ljudje, dobiš godbo.

Le to je pri nas v slovenskem prostoru, še posebej pa v Laškem izjemno razvito, saj se bohotimo kot kraj z največ godbami na prebivalca.

V soboto pa je v Laškem potekal 27. Zbor Zveze slovenskih godb, ki ga je tokrat pospremil eden prvih pokoronskih nastopov združenih godbenikov, hkrati pa je dogodek potekal v sklopu tedna ljubiteljske kulture. Letošnje dogodke je namreč močno oklestila kriza pod imenom korona virus, ki se bo v prostoru slovenskega godbeništva poznala še kar nekaj časa.

Rdeča nit tedna ljubiteljske kulture je bila torej inštrumentalna dejavnost. Zanimalo nas je, kako je letos potekal teden ljubiteljske kulture, ki je navadno v Laškem zapolnjen s pestrim dogajanjem.

V godbeništvu pa v zadnjih letih narašča trend korakanja in Show programa, ki pa je v zadnjem desetletju močno usahnil. Kakšni so plani za prihodnost korakanja in predvodništva, nam je pojasnil predsednik komisije za korakanje in figurativno, Mihael Dergan.

Na samem zboru so med drugim določili himno slovenskih godb. To je postala skladba Bojana Adamiča, Tratata, naj igra naša muzika. Hkrati so poudarili, da bo potrebno stopiti skupaj in združiti moči, saj za kulturo prihajajo težji časi, ki pa bodo s finančne plati oklestili tudi godbeništvo. Kakšni so plani za naprej, je pojasnil predsednik ZSG, Boris Selko.

O planih za prihodnost pa smo se pozanimali tudi pri domačih Laški pihalni godbi, ki je do sedaj v prostoru slovenskega gobeništva pustila močan pečat.

Godbeništvo nosiš v srcu in biti del tovrstne zasedbe predstavlja neprecenljiv ponos. Pomembno je, da se zavemo, da nas le to spremlja od zibelke do groba, pestri naš vsakdanjik in nam s svojimi melodijami z ramen marsikaj odnese breme. In če so godbeniki tisti, ki nas razveseljujejo že več kot 350 let, se poraja vprašanje, ali smo v času krize morda ravno mi tisti, ki jim bomo vlili upanja in jih podprli pri njihovem koraku. Hej korenjak, zdaj le v korak, naprej, naprej tratata!

Špela Juhart

Avdio in video posnetke za podlago je MMC TV Laško uporabil z dovoljenjem iz arhiva Laške pihalne godbe in si do njih ne pridružuje nobenih pravic.

Celotno fotogalerijo si lahko ogledate na Facebook profilu Zveze slovenskih godb.

Avtor vseh fotografij je Andrej Šauperl.

Slike članka
Zadnje objave
31. ZBOR ZVEZE SLOVENSKIH GODB
VABILO NA ZBOR SLOVENSKIH DIRIGENTOV
RAZPIS ZA NAJBOLJŠI GODBENI ALBUM 2020-2022
BEGEJ FEST 2023, XII. MEDNARODNO TEKMOVANJE PIHALNIH GODB, KONFERENCA in SEMINAR ZA DIRIGENTE
JAVNI RAZPIS ZA DELOVNO MESTO DIRIGENTA (m/ž)
Najbolj obiskano
1
31. ZBOR ZVEZE SLOVENSKIH GODB
2
41. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB NA KONCERTNI IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI TER NASTOP NA ODPRTI STOPNJI
3
TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB IN MAŽORETNIH SKUPIN V KORAKANJU
4
SLOVENIJA V BUDIMPEŠTI 2023
5
RAZPIS ZA NAJBOLJŠI GODBENI ALBUM 2020-2022
Sorodne vsebine
VABILO NA 25. ZBOR ZSG
Vabilo na 27. Zbor Zveze slovenskih godb
28. Korespondenčni zbor Zveze slovenskih godb
26. Korespondenčni Zbor ZSG
RAZPIS - 1. Zbor slovenskih predvodnikov