Zdaj se predvaja
zveza.slovenskih.godb
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kako letošnjo budnico lahko izvede godba kot društvo Godbe se lahko povežejo z gasilskimi društvi in skupaj prebudijo Slovenijo

Pobudi Zveze slovenskih godb se je odzvala Gasilska zveza Slovenije in tako slovenskim godbam ponujamo še eno možnost za izvedbo letošnje posebne "korona budnice".

Godba kot društvo se lahko obrne na prostovoljna gasilska društva v svojem okolju in v primeru pripravljenosti na sodelovanje, budnico izvede na naslednji način:

- gasilsko vozilo prične svojo vožnjo s predvajanjem zvočnih posnetkov budnic v petek, 1. maja 2020 ob 6.00 izpred domačega gasilskega doma in vožnja traja nekje do 8.00 oz. po lastni presoji voznika ali po dogovoru z godbo,


- voznik predvaja naloženi posnetek nagovora s koračnicami, ki je bodisi enoten in naložen s spodaj navedene spletne strani ali pa mu domača godba pripravi svojega. Predlagamo, da imajo vse koračnice enotni nagovor, ki je kot ločen prav tako dosegljiv na navedeni spletni strani. Za pripravo lastnih koračnic domači orkester kontaktira gasilsko društvo z namenom, da gasilskemu društvu čim bolj olajša izvedbo budnice.


- gasilsko vozilo se po lokacijah vozi počasi (seveda v skladu s prometnimi predpisi) in po želji voznika na določenih mestih ustavi (seveda le tam, kjer je to dovoljeno), da se odigra celotna koračnica in nagovor, nato vozilo nadaljuje pot.


- zgolj kot predlog, če se tako dogovorita orkester in gasilsko društvo, se lahko za gasilskim vozilo zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe iz območja, kjer se odvija budnica. Godbenik je v tem primeru oblečen v uradno uniformo orkestra. Na lokaciji, kjer se gasilsko vozilo ustavi, godbenik po želji izstopi iz vozila in pozdravi morebitne poslušalce. Pri tem ravna v skladu z navodili NIJZ ob epidemiji COVID-19 v RS.

Na tej povezavi je objavljen pripravljen posnetek koračnic za izvedbo budnic skupaj z nagovorom v obliki prvomajskega voščila. Posnetek vsebuje 5 znanih koračnic s slovensko tematiko, ki ima pred pričetkom vsake od njih posnet nagovor. Posnetke koračnic lahko uporabijo vse godbe, ki na voljo nimajo svojih.

Glede na to, da bodo godbe predvajale posnetke z dane povezave in svoje lastne posnetke, ki večinoma tudi niso izdani, se je ZSG z Zavodom za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije - IPF, k. o. dogovorila, da nadomestil za uporabo takšnih fonogramov ne bodo zaračunavali, torej niti za godbe niti za gasilska društva s takšno izvedbo budnice ne bo dodatnih stroškov.

Čeprav smo v tem času narazen pa je torej tokrat priložnost za povezovanja in tako se s skupnimi močmi lahko budnica godb vseeno razlega po vsej Sloveniji.

Slike članka
Zadnje objave
16. FESTIVAL VETERANSKIH GODB SLOVENIJE
ZAKLJUČEK LETA VINKA ŠTRUCLA
Mednarodno tekmovanje mladinskih pihalnih okestrov CISM
12. Mitteleuropa Blasmusikfest
RAZPIS ZA NAJBOLJŠI GODBENI ALBUM 2021 - 2023
Najbolj obiskano
1
16. FESTIVAL VETERANSKIH GODB SLOVENIJE
2
Mednarodno tekmovanje mladinskih pihalnih okestrov CISM
3
ZAKLJUČEK LETA VINKA ŠTRUCLA
4
12. Mitteleuropa Blasmusikfest
5
RAZPIS ZA NOVEGA DIRIGENTA KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC